A Zellerkrémes köles-egytál jól hat az emésztésünkre, hiszen tele van növényi rostokkal, és a benne lévő lenmag is ügyesen megdolgoztatja a perisztaltikát. Finom, és könnyű eledel, immunerősítő, vízhajtó, és vértisztító hatással.


ELKÉSZÍTÉSE:

Hozzávalók a köleshez:
2 dl köles, 1 fej hagyma, 1 cukkini, 1 kápia paprika, 1 tofukocka fele,
fűszerek: kurkuma/indiai fűszerkeverék/eredeti, ízfokozó nélküli natúrvegeta, hidegen sajtolt olaj (ha lehet), kb fél liter víz  (ásvány, vagy forrás, ha lehet)
A fűszereket megpirítjuk az olajon, ráengedjük a kölest is, pici pirítás után a vizet. Kb. 20 percnyi lassú fővés után jönnek a zöldség-, és tofukockák, s újabb lassú rotyogás. A zöldségeket ne főzzük szét, hogy legyen mire ráharapnunk, és több vitamin maradjon az ételben.

Hozzávalók a zellerkrémhez:
1 nagy fej zeller, 1 sárgarépa, 1 cukkini, Víz, amennyi ellepi, másfél dl zabpehely
Fűszerek: bazsalikom, borsikafű, őrölt koriandermag, mákolaj, zabpehely, lenmag
A zöldségeket megfőzzük (nem oszlósra!) a vízben, a fővés utolsó percében hozzáadjuk a zabpelyhet, s az egészet összeturmixoljuk, befűszerezzük, belekeverjük a mákolajat, és kevés lenmagot is.

Egészségvédő gyógyhatások:

A KÖLES a gabonák királynője, és a királynők gabonája is. Érdemes kipróbálni édességként, pudingnak, köretnek, vagy fasírozottnak -szinte minden fronton latba vethetjük az apró bogyós gabonát. Könnyen emészthető, tápértéke mégis igen magas. Előnye, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a kukoricához, rizshez, szójához és hajdinához hasonlóan nem tartalmaz glutént. Felépülnek tőle a betegek, megerősödnek a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassítja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépíti hajunkat és megerősíti a körmünket is. A fogak erősebbek lesznek tőle, a zománcra is jótékony hatással van.

A ZELLER az egyik legjobb idegerősítő és nemi hormonképző zöldség.
Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Fokozza az alhasi vérkeringést, így a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Tele van szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához
Zellerrel pikkelysömöre, ekcémára:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
Egyéb gyógyhatásai:Vértisztító-lúgosító, Idegrendszer-nyugtató, Hörgő- és tüdőtisztító, Vérmérgezés elleni, Vízhajtó, vesehomok, és -kő kihajtó

Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

Felhasznált források, még több info, és zelleres receptek:
https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-zeller
https://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/zeller-3.html