Napozókrém házilag? Igen!

Nagyon egyszerű, hatékony módja is van annak, hogy a nyár beköszöntével az első nagyobb napozásokat átvészeljük leégés nélkül!
Ha emulgeátor nélküli
rázókeveréket szeretnél, ami picit “fapadosabb”, ajánlom Antal Vali receptjét, amit tényleg lehetetlen elrontani! Végső esetben pedig, ha sem vacak, sem pedig méregdrága biokészítmény nem fér el a táskádban, de a konyhai bűvészkedéshez sincs kedved /időd, használj finom kókuszzsírt, kakaóvajat és levendulaolajat. Természetes fényvédelmet nyújtanak, a levendulaolaj pedig segít megelőzni a bőr gyulladását, evvel fizikailag védi bőrünket a napsugarak okozta károktól. Személyes véleményem szerint viszont ez nem elég a tűző napon.

EGY KIS FÉNYTAN

A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, ás 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve.

[sws_divider_basic]

Mit jelentenek a napozószereken olvasható SPF vagy UVA-faktor kifejezések?

Az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédőfaktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédőfaktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30×3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki. (FORRÁS: webbeteg.hu)

És egy fontos cikk a témában, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tollából, olvassátok el: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mar-mas-feliratozasu-napkremeknek-kene-lennie-piacon, és ezt is : https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mertekkel-ez-legbiztosabb-fenyvedoszer

[sws_divider_basic]

FOTOTOXICITÁS

“A nap károsító hatásait igen gyakran fokozzák különböző általunk használt anyagok, ezek fototoxikus hatást váltanak ki. Mint pl. egyes parfümök, dezodorok, antibakteriális hatású szappanok hatóanyagai, szantálfaolajat, illetve bergamottolajat tartalmazó készítmények, helyileg és belsőleg alkalmazott gyógyszerek, valamint ibuprofent, ketoprofent és naproxent tartalmazó kenőcsök. Problémát okozhatnak még egyes mesterséges édesítőszerek, szintetikus és természetes alapanyagú textíliák. Ezeken kívül felmerülhet a szervezet érzékenysége kőszénkátránnyal, egyes festékekkel, növényekből kinyert furokumarin és kumarin nevű anyaggal szemben, melyeket pl. a bergamott- és citrusolajhoz is felhasználnak; vagy altató- és nyugtatószerekkel, szulfonamidokkal, néhány antibiotikummal, hormontartalmú készítményekkel és fogamzásgátlókkal való találkozása során, valamint ismert az ásványolaj származékok és a tetováláshoz használt kadmium-szulfid fotoszenzitizáló (fényérzékenységet okozó) hatása is.” https://www.illat.eoldal.hu/cikkek/mergezo-novenyek/napozas-fototoxikus-hatasu-novenyek.html

Azt már remélem mind tudjátok, hogy citrus illóolajakat nem használunk közvetlenül napfénynek kitett területeken. Fényérzékenyíti a bőrünket az orbáncfűből készített termékek fogyasztása is!

[sws_divider_basic]

Hogyan is védekezzünk méregmentesen?

A bolti napkrémeket kiválthatjuk természetes fényvédelmet nyújtó növényi olajjal és vajjal, valamint fizikai fényvédelmet nyújtó titánium-dioxiddal. Előbbiek kb 6-7 faktorszámú védelemmel óvják bőrünket, amit a titánium-dioxid használatával egy 20-as faktorszámú krémmé varázsolhatunk!

Jucus fényvédelmi kencéje

Az eredeti recept kicsit összetettebb volt, amit a magam és olvasóim kedvére és egészségére egyszerűsítettem le. Lássuk:

~3g Shea vaj ( véd a káros UV sugárzástól), ~9g Kakaóvaj ~26g Olaj (makadámdió, dió, mandula, gránátalma, avokádó, búzacsíra, stb.), ~3g Cetilalkohol ~10g Titán dioxid ~4g Glicerin, ~65g Víz ( desztillált vagy ásványvíz) ~1g Panthenol, ~10csepp Rokonsal

Tárolók: 100ml flakon 200ml flakon

Elkészítés: Az olajakat és a cetilalkoholt gőzfürdő felett megolvasztjuk, levesszük a tűzről és hagyjuk beleolvadni a szilárd zsírokat. Ha felolvadt a kakaóvaj és shea vaj, levesszük a gőzfürdőről. Tejhabosítóval jól összekeverjük és a kimért porral jól összevegyítjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a vizes fázist

“Tipp: Az igazi állagot mindig másnapra érjük el, mert a cink-titán szemcsék megduzzadnak. Amennyiben sűrűnek érezzük a krémet másnap is hozzáadhatunk egy kis vizet, és jól összerázzuk a flakonba. Érdemes a strandra csak a krém felét kivinni, a másikat a hűtőben tartani. Kb 20 faktoros krémet kaphatunk. Fizikai védelmet nyújt a napozásnál, nem szívódik bele a bőrbe.”

Forrás és eredeti recept: https://sensibio.hu

Megjegyzés: az eredeti recept alapján nekem nem állt össze az emulzió, ezért némi lizolecitinnel segítettem a fázisok egyesülését.

[sws_divider_basic]

 

AZ ALAPANYAGOKRÓL

A titánium dioxidról eltérő megítéléssel találkozhatunk a különböző kontroll-kutatócsoportok vizsgálatai nyomán. Mindenki meggyőződéssel állítja, hogy rákkeltő, vagy hogy NEM rákkeltő. Ez ügyben egyenlőre kénytelenek leszünk a saját megítélésünkre hagyatkozni – mindenesetre a mértéktartás fontos – a napozást ésszel végezzük, a lehetséges kockázatokat így tudjuk elsődlegesen elkerülni!”A mikronizált titán-dioxid a legelterjedtebben alkalmazott fehér pigment, erős fényszórásának és magas törésmutatójának (n = 2,4), valamint nagy stabilitásának köszönhetően. Használják festékekben, különböző bevonatokban, műanyagokban, élelmiszerekben (E171), fogkrémekben, kozmetikai és bőrápoló termékekben, valamint naptejekben (mint fizikai fényvédő filter).” https://enfo.agt.bme.hu/drupal/keptar/11582 https://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/TitaDiox.htm 

~A kakaóvajról többet itt olvashattok ~A kókuszvaj tulajdonságairól korábban itt írtunk

Sok sikert! 🙂

A végeredmény, ami a próbát kiállta: