narancs

Az édesnarancs (Latinul Citrus Sinensis) olaját a gyümölcs héjában található kis göböcskékből nyerik, ezek rejtik az édeskés,olajat, aminek színe a citromsárgától a barnáig terjedhet.

A narancs édes-frisses illata a lélek megnyugvását, a stressz csökkentését célozza meg az emberben. Megfigyelted? Hatására minden egy kicsit szebb és elfogadhatóbb színbe kerül!

Hangulatunk megbocsátóvá és nagyvonalúvá alakulhat egy narancsolaj permettől, ha addig ezekkel a területekkel problémánk volt.

Az édesnarancs a szakirodalom szerint is antidepresszáns, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató és antiszeptikus (fertőtlenítő, csíramentesítő, antimikrobiális, stb). Ez utóbbit a Limonén nevű vegyületének köszönheti, számos háztartási tisztítószer címkéjén szerepel.Fizikai hatásai:
A jó minőségű arancsolaj alkalmas a fáradt izmok ellazítására, enyhíti a görcsös köhögést, és mindemellett afrodiziákum (szerelmi vágykeltő) is. Jó segítség lehet szélszorulás, székrekedés, gyenge emésztés esetén, de vízhajtóként is használatos.

Kozmetikai alkalmazása:
A házi- és natúrkozmetika előszeretettel használja arcápolók és krémek hatóanyagaként bőrregeneráló és tonizáló hatása miatt.

Felhasználása:
Mint valamennyi illóolajnál, itt is tartsuk be a biztonsági előírásokat: ne alkalmazzuk a bőrön közvetlenül, hanem használjunk vivőanyagot, mely lehet bármilyen növényi olaj olaj, pl. búzacsíra-, kókusz, sárgabarack mag-, szőlőmag-, vagy édesmandula-, esetleg szezámolaj. Felhasználása a szokásos: párologtatás(aromalámpa), inhalálás, bedörzsölés, masszázs, fürdővízben feloldás.

Biztonság:
A citrusfélék olajai általában fototoxikusak, azaz napfény hatására a bőrön foltosodást okozhatnak.Ha érzékeny bőrűek vagyunk, illetve biztonságra törekvőek, 12 órát várjunk, mielőtt a kezelt bőrfelületet kitennénk napfény hatásának.

MŰHELYMUNKA:
Aroma- és csakraterápia

Svadisthana csakra kiegyenlítő aromaterápiás keverék

  • 20 ml bázisolaj (mandula, szezám, búzacsíra, szója, szőlőmagolaj)
  • 6 csepp ylang-ylang illóolaj
  • 17 csepp édesnarancs illóolaj
  • 8 csepp pacsuli illóolaj
  • 4 csepp fodormenta illóolaj

Extrák:
A narancsbőrnek, és általában a bőrben keletkező lerakódásoknak is hatékony ellenszere lehet a narancsolaj, a citrom, és a boróka illóolajával egyetemben!

Recept megereszkedett kötőszövetre, vénás keringés gyengeségére:
Keverj 5 csepp narancs, 5 csepp citrom, és 5 csepp borókaolajat 4 ek. édesmandulaolajba, és masszírozd esténként az érintet területbe. Tehetsz hozzá az összehűzó hatás erősítésére 3-4 csepp ciprusolajat is.

sept-beauty_0