A hétvégéken sokatok új tanoncként érkezik hozzánk a Yogatree Studióba, s gyakran fel is teszitek a kérdést egy-egy foglalkozás utáni beszélgetésben, hogy melyik órát javasolnám nektek. Bizony, néha nehéz elengedni a késztetést a „tuti válaszra”, ami tévedésekbe sodorhatná az embert. Ezért mától kezdve minden egyes héten elmegyek egy jógás kolléga foglalkozására, és írásban adom át nektek szubjektív tapasztalataimat. Hátha kedvet kaptok megélni saját jógás élményeiteket, velünk, és saját magatokkal.
                                                       ————
MÁSODIK VIZITÁLÁSOM: VINYÁSZA FLOW JÓGA | KRISTON ADRIENN
Erőfeszítés és finomhangolás – a most valóságának pilanatról pillanatra való átváltozása, a fizikai test határait feszegető erőpróbákba burkolva.

– oktató: KRISTON ADRIENN
– időpont: KEDD ESTE 19:30
– óra típusa: VINYÁSZA FLOW
INDULÁS
Talán már írtam Nektek, hogy alapvetően hedonista, és végtelenül kényelemszerető vagyok – számomra így a jóga és a hozzá tartozó külső-belső erőpróbák elengedhetetlenek az életben maradáshoz. És ez egy olyan történet, hogy “sajnos” minden pillanatban meg kell lépni a komfortzónát.
Ez alkalommal, Adri órájára készülve is lappangott bennem az ellenállás és a félelem, mert láttam a közelgő Shakti Flow workshopjának promo videoját.

ITT A VIDEO HELYE <3

Hát így. 🙂

Belesajdult még a térdem is a titkos szorongásba, közvetlenül illusztrálva a látens belső folyamatoknak a testre gyakorolt közvetlen hatását. Ez volt az első jelzés még gyakorlás előtt arról, hogy az miről szól – a gravitáció legyőzendő!
A gravitáció, ami mentálisan lustaságként, tunyaságként, vagy a tudatlanság felszámolására tett törekvés hiányaként, emocionálisan a félelem, harag, irigység, levertség állapotaként jelentkezik az emberben. Jógiknak nem pálya!

Így hát sajgó térddel a gravitációt taposva, és lehetséges teljesítményükért előre szabadkozva érkeztem meg Adrihoz, aki rövid sérülésügyi tapasztalatcsere után szépen elterelte figyelmemet a titokzatos jóga nidra kivesézésével. Ekkor már a teremben ültünk, és én próbáltam valahogyan megnyugtatni magam…
HANGOLÓDÁS
Lassan a tér elcsendesült, s a hangolódás pillanatai szinte azon nyomban megleptek -éber és nyugodt, ragaszkodásmentes állapotba ringatva a félelmeket. Elmúlt az aggódás, eltűntek a prekoncepciók, elmúlt a fájdalom, és lassan eltűnt a térdem is.
A figyelem befelé irányítását egy békés, fókuszált, megnyugtató Adri-hang vezette, pont elég időt adva az énnek, hogy a szőnyeg és a tudat nyújtotta tágas birodalomban megnyugodjon, elengedje magát.
Egészen hosszú belső folyamatban volt részünk – én a végére már annyira megbékéltem a pillanattal, hogy -erre pontosan emlékszem- már alig vártam, hogy mozdulhassak! Hát ilyen a jó jogainstruktor, félig-meddig ő a pszichológusunk is.
KÖZBEN
Szekvencia jellegű áramlós jógagyakorlás – ha be kellene “dobozolni”.
Erő, nőiség, lágyság, bátorság, és megengedés elegye, ha szabad Érzésből meríteni.

Számomra ez a gyakorlás már az első mozdulatoknál valódi kihívást jelentett, de mint említettem, én meditációból is a fekvőt választanám, ha a tanáraim engednék. Most viszont maradt a gravitáció ellen való elszánt nyújtózás Adrival, ahogyan ágaskodtunk serényen egyik lábunk ujjpárnáin egyensúlyozva, másikkal a levegőben kalimpálva a lehetetlennek érzett oldalrahajlás felé. És mint később kiderült, ez még csak a vicces bemelegítés volt…

A pálya itt nem a komótos kontempláció és az ego-sárkány fejeinek egyesével való kigyomlálása volt, hanem teljes egoloss, a sárkány 100 fejének egy csapással való lenyessentése. Haladás a javából, légzésben megtett erőkifejtés, amiben az ego szétbomlik, hiszen az intenzív munka folyamán nincsen ideje és lehetősége kommentálgatásra, sem praktikus oka reagálni – azaz vágyni, viszolyogni, összezavarodni, eltunyulni – miként mind a négy eset kizárja a praktikusan kivitelezett, egészséges gyakorlást.

A gyakorlás intenzitása – BELEHALOK?
Lehet, hogy igen… 😀 …Ám ha van némi testtudatosságod, sportoló, vagy bármilyen testedzői múltad, vagy egyszerűen csak jó fizikumú lény vagy, nem utolsósorban, ha van már pár évnyi jógás múltad, esetleg a kihívások életnek, akkor csak az örömöt látod majd benne.
Erős gyakorlás, ami hihetetlenül kedves emberi vezetéssel zajlik – így ha finoman magadba függeszted a dristit, a fókuszt, s kapcsolatban maradsz Adrival is, meglátod, hogy elvisz majd, mint egy humánus női hurrikán.

UTÓHATÁSOK
A másnapi izomláz elmaradt – hogy hogyan lehetséges ez, nem tudom, talán a szakértelemmel tervezett bemelegítés az oka, és az elme békéje, amihez Adri vezetése megágyazott.

A térdfájdalmam a gyakorlás első 10 perce után elmúlt…
Köszönöm a lehetőséget! 🙂

Adri bal oldalon, a párducnő.
Imádtam. Menjetek, örüljetek neki Ti is!

SMLXL